Futóklub-party


Nehéz volt tollat ragadnom a tegnap esti bowlingozást követően, olyan sokat

játszottunk, hogy megadták magukat az ujjaim, így hát billentyűzetet ragadtam. Olvassátok szeretettel a beszámolóm.
Idén vettem részt először az IUSTITIA Egyesület évzáró futó partiján. A kecskeméti Bowling Center este 6 körül megtelt futókkal, a mai este a levezetésé volt.
Dr. Varga Tibor (Tibi) az Egyesület elnöke örömmel köszöntött mindenkit, nyitóbeszédében megköszönte a futók segítségét a versenyhelyszín karbantartásáért, megköszönte a versenyek szervezőinek kitartó munkáját, különösképp az őket összefogó Mészárosné Gilicze Katalinnak (Mókusnak) és Dr. Gémes Ágnesnek hisz a versenyek, nevezések nélkülük nem zajlottak volna ilyen gördülékenyen.Tibi megköszönte a szponzoroknak az adományokat, melyek szintén nélkülözhetetlenek a remek színvonalú és hangulatos versenyek szervezéséhez, lebonyolításához. Köszönjük!
S itt jöttünk mi, ez után került sor az egyesület által szervezett Domb-futások éves összesítése alapján, az I.-II.-III. helyezettek díjazására korcsoportonként és nemenként.
Tibitől megtudtuk, hogy 2011-ben az egyesület által szervezett versenyeken több mint 800-an vettünk részt, ebből csak a Hírös-félmaratonon több mint 300-a futottunk.
A futást nem lehet elég korán elkezdeni, 2011-ben versenyzők között a legfiatalabb kislány 2 éves és a legidősebb bácsi 70 év feletti volt. Versenyzők az ország távoli szegleteiből is érkeztek hozzák.


A Domb-futások 2012-es új pályaútvonalát is megismerhettük, mely annyiban módosult, hogy visszafelé nem a csatornánál, hanem a vasútnál hátul és a nagy tó melletti egyenes szakaszon futunk majd.
A díjazást és tájékoztatót követően finomságokkal megterített svédasztalos vacsora várt minden kedves résztvevőre. Vacsora közben jót tudtunk beszélgetni az előző évi tapasztalatokról, idei nevezésekről is.
Ezt követően megkérdezhettük, hogy „Mi a pálya?” ugyanis az összes pálya a miénk volt. Éjszakába nyúló bowling csaták következtek, szerencsére a bábuk is velünk voltak és ahogy kellett, eldőltek. A zene is nagyon jó volt, így nem csak a tánctéren, hanem a pályák között is jót lehetett táncolni két gurítás között.

A sörcsapból a sör folyt, a biliárdasztalokon meg a játszma egészen este 11-ig.
Most, mikor ezeket a sorokat írom, többen már megkezdték a szombat délelőtti edzést a Kecskeméti Arborétum susogó fái között (erős szél miatt). S ne feledjük, télen kéthetente keddenként este 6-kor izgalmas beszámolók és előadások várnak minket a Zrínyiben a futásról és mindenről, ami ezzel kapcsolatos.   /-Szilvi-/


A pontverseny eredményei letölthetőek: Díjazottak »
                                                                Legjobbak »
                                                                Teljes lista »

Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »

Futóklub-party

Nordic walking technikák a versenyfelkészülésben és az élsportban

Élménybeszámoló nektek kedves futók, akik nem lehettetek ott, mert például hóakadály adódott, vagy épp’ bármi másért.
Nagyon jó volt ez a kedd esti előadás is. Most Wilk Zsófia tartott kis csapatunknak izgalmas előadást a hazánkban még gyerekcipőben járó sportról a nordic walikngról. Van, hogy összefutunk a természetben dizájnos két bottal a kézben sétáló fiatalokkal, idősekkel akik nem túráznak, hanem „nordic walkingoznak”.
Eddig azt hittem így is van, de nem, ez a sport ennél összetettebb és jó kéz és láb koordinációt igényel, illetve ha eddig nem volt, majd lesz, különben a lábunkba szúrhatjuk a botot vagy hasra eshetünk. Node síelni, biciklizni, korcsolyázni is úgy tanul meg az ember, hogy esik-kel miért pont itt ne essünk párat. Próba szerencse. Zsófi mesterien űzi és oktatja is ezt a sportot, melyet elért eredményei is bizonyítanak.

A terem adottságaihoz mérten élőben, valamint videó anyagon szemléltette a helyes testtartást, helyes bottartást, valamint kézbe vehettünk többféle pillekönnyű, viszont nagyon erős botot, mely e sport egyik speciális alapfelszerelése.
A másik dolog ami kell hozzá, a jó cipő. De ez nekünk, akik futunk, már van. Megtudtuk, hogy a bot helyes használatával és a karok helyes tartásával rengeteg terhet levehetünk főleg a térdünkről, hiszen jó technikával a botra visszük át a terhelést. Ezzel kevesebb a térdsérülés és úgy általában futáshoz képest kíméljük az ízületeket is, a felsőtestet viszont jobban megdolgoztatjuk. De így is nagy sebességgel lehet haladni gyalogolva, futva, ugorva terepviszonyoktól és bátorságtól függően.
Botból gyártanak többféle anyagösszetételűt, -rugalmaságút, méretválaszték 5cm-ként van. A kézfejre a pánt kényelmesen simul, könnyen le- és felcsatolható a botra, több méretben készül és a markolata is más mint egy síboté, ezekkel jól tudjuk koordinálni a bot helyzetét menet közben szélben is.Kezdőoldal »

A botok élettartama szinte örökélet, mert ha nem törjük bele sziklába, akkor nagyon ritkán csak hegyet kell rajta cserélni. A nordic walking sportrolók és futók egyik közös vonása talán az, hogy ugyanarra a terepversenyre tudunk készülni, melyet ki-ki a saját technikája szerint teljesít.
Zsófi hozott többféle SUUNTO típusú pulzusmérő órát a profitól a nagyon profiig, aki már használt ilyet, az tudja mire jó, én még nem, de megtudtam.
A pulzus, idő-, kalóriamérésen kívül edzéstervet is készít nekem az óra személyre szabottan egy személyi alapbeállítást és tesztedzést követően, vagy én is készíthetek és feltölthetem rá. Ha nem tartom be mert közbejött valami, vagy mert lusta vagyok, átprogramozza magát úgy, hogy az edzettségi szintem megmaradjon. Szigorúan figyeli az edzések közötti regenerációs időt is, melyet az edzés intenzitásától függően változtathat.

Suunto órák

Van ami már GPS-szel is rendelkezik így tudjuk mennyire tértünk el a beprogramozott útvonaltól. Hogy ne zökkentsen ki minket a ritmusból, ha a pulzusunk az értékhatárokat túllépte, nem sokat csipog, mikor éppen csenben suhanunk valamerre, hanem csak diszkréten csippan egyet és ha a terepviszonyok meg a lépés úgy jön ki, rápillantunk és egy nyíl mutatja is, hogy merre tért ki a puzusunk. Remélem, hogy Zsófi egyszer oktató-botokkal terepen is megmutatja nekünk, mikor mi is edzünk a szabadban, hogy hogyan is nordic walkingoljunk jól, mellyel a futóedzéseinket kiegészíthetjük a versenyekre való felkészülésben.
A Tibi megígérte, hogy megpróbál összehozni tavaszra egy gyakorlati foglalkozást is.
/-Szilvi-/

Több infó a nordic walkingról »

Kezdőoldal »

Edzésnapló 2012. március 31.
Edzés csoportban. Lapátolás + gereblyézés + söprögetés.
A mai napsütéses, de kissé szeles napon kis csapatunk ma 9-13 óráig pályatakarítást tartott a Vízműdomb körül, így a jövőheti domb-futás útvonala tiszta, és lombmentes lett.
Elégetett kalória: sok J (joule)
Hangulat: vidám /képek a galériában/
Megtett kilométer: kevés
Holnapi tervek: Sokaknak Budapest Városvédő futás 3,5-6,4-12-21km.
Hajrá lányok hajrá fiúk! -Szilvi-


Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »


Legyűrtük a homoktengert
     A Kecskeméti Kerékpárosklub által meghirdetett nyílt túra keretében vágtunk neki április 28-án, az idei Petőfi Emléktúra 40 km-es Izsák és Kiskőrös közötti szakaszának. Vezetőnk és hajcsárunk - Hársch Ferenc - minden ellenőrző pontnál akkor vezényelt indulást, amikor még éppen jól esett volna pihizni kicsit. Aztán a végzés őt igazolta: 4 perccel a 6 órás szintidőn belül futottunk be Kiskőrösre.
     Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 5 fős csapatunk - Jeszenszky Józsi és párja, Éva, Popovics Zsuzsi és Csontos Csaba, valamint a Feri - Kecskemétről indult, így az izsáki rajthelyig is derekasat tekert, de addig legalább sima aszfalton. Izsák és Kiskőrös között viszont 40 kilométerből kb. 30-at szinte csak homokban, ami jócskán leszívta az energiánkat.


     A visszaút ezért kevésbé volt lelkes és mosolygós. Én a magam részéről Ágasegyházától már bűvöltem a kilométereket, hogy fogyjanak már el.Úgy lett, és végre hazaértünk, sötétedésre. Összesen 13 órán át voltunk úton és megtettünk 133 kilométert. Feri kivételével egyikünk sem tekert még egy napon ekkora távon, így mindannyiunknak járt a képzeletbeli vállveregetés. A gyakorlatban meg nem lappongattuk volna egymást, örültünk, hogy végre zuhany alá állhatunk.
     Nem voltunk ám nagyon elkenődve, az utolsó 35-40 kilométeren már a következő túrákat tervezgettük, azaz leginkább Feri. Aki tud, és szeretne, csatlakozzon hozzá legközelebb, azaz május 12-én egy újabb százas túrázásra. Megéri! (Popovics Zsuzsi)

Képek a Képtárban. »

Kezdőoldal »

     A Hivatal Kupa elnevezésű családi sportnapon nem panaszkodhattak a résztvevők; a hét eleji hűvöst feledve a hőmérő higanyszála 30 fok fölé csúszott! A IUSTITIA Egyesület által hagyományosan június 3. szombatján rendezett köztisztviselői juniálison ez nem rendkívüli: az utóbbi időben több alkalommal is előfordult.
     A sorban 13. rendezvény azonban különlegességgel is szolgált: nemcsak a már régi visszatérő Békés megyei OEP vett részt a tornán, de hatékony közreműködésük eredményeként több szerb és román csapat jóvoltából nemzetközivé vált a torna!
     Június 16-án 16 foci- és 8 röplabda csapat kezdtem meg a küzdelmeket 4-s csoportokban. Már a csoportmeccsek is nagy csatákat hoztak, sokszor egy-egy gól döntött nemcsak a pontokról, de ezzel együtt a helyezésekről is.
     A sportban élen jártak a gyerekek is: kipróbálhatták a pónit (nem hintaló formájában), elfoglalták az ugrálóvárat, de a Rendőrség KRESZ-parkjának kismotorjaival is bőszen rótták a köröket. Lehetett lufit hajtogatni, s akinek kedve volt Pókemberré,


királykisasszonnyá (vagy épp ördöggé- bár ekkorra már pokoli meleg lett) válhatott az arcfestést követően. A rendőr- és mentő autót kívül-belül felfedezték a kis fürkészek. Talán köztük vannak a jövő rendőrei, mentősei...
     A programot színesítette a Kresz totó kitöltése. Ezzel a felnőttek éltek is, s szembesülhettek vele: mennyire felkészültek a módosult Kresz szabályokból. Háááát... A csocsó, lengőteke mindenki szimpátiáját elnyerte, jövőre talán már új sportágként vesszük fel a Kupa programjába. Mint ahogy a sakk is terítéken volt. Szóval sok-sok érdekes program szolgálta a kikapcsolódást. De vissza a felnőttekhez.
     Délután a csoporteredmények alapján egyenes kieséses rendszerben folyt tovább a torna. Az érdeklődésre jellmező, hogy még az alsóház csapatai is ádáz csatákat vívtak a helyezésekért. Mint már annyiszor, most is bebizonyosodott: a Kupa megnyerése igen nagy teljesítményt igényel. Nemcsak az ellenféllel, de a hőmérővel is meg kell küzdeni.

A végig sportszerű küzdelmek eredményeképpen a mentősök "dolgavégezetlenül" mentek haza. Jövőre is visszavárjuk őket...
     A döntőbe jutott két csapat nem bírt egymással a rendes játékidőben, így 7 méteres rúgások döntötték el a végső sorrendet:

          I.      PMF- Novi Sad
          II:    NAV BKM Vám és Pénzügyőri Igazgatóság
          III.   NAVATAR (NAV BKM Adóigazgatóság)
          IV.    BV Intézet


     A torna gólkirálya, 14 góllal a Romániából érkezett Cokne Marius (Déva) lett.

     A legjobb kapus a BV-s Pelczer Márk volt ezen a napon.
     A legjobb mezőnyjátékos címét pedig a II. helyezett csapatból Marosvölgyi Attila kapta.

     A sportszerűség mintáját a Kupán az ÉSZT csapatáról (Békés megyei OEP) mintázták.
     Alig ért végez az eredményhirdetés a fociban, a nők is befejezték a tornát. Jól megküzdöttek a vándorkupáért! Eredménye:

          I.      KÖD SzSC
          II.    BKM Kormányhivatal
          III.   PMF Novi Sad
          IV.    NS Institut


     A hőség nagyságára jellemző, hogy a végére már a sörcsap is kiszáradt...
     De mindenki mosolygós arccal köszönt el a szervezőktől: JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!
     S akik áldozatos munkája nélkül e rendezvény nem valósult volna meg:
Szikra Katalin, Vágó Krisztina (NAV),
Bariné Polyák Andrea (Kecskemét Önkormányzat).

     A rendezvényt színesítette:
KO Autósiskola BKM Rfk Kresz parkja.
Köszönet érte nekik!


Képek a Képtárban »

Kezdőoldal »

Megtört a jég!
     December 16-án rendezte a IUSTITIA Egyesület az igazságszolgáltatásban dolgozók focitornáját; a IUSTITIA Kupát. Immár 19. alkalommal jöttek össze a jog szolgái, hogy összemérjék erejüket a góllövésben.
     A kezdetek nem voltak biztatóak; a munkanap áthelyezések miatt ugyanis egy héttel később rendeztük a tornát. Ráadásul vasárnap. Talán ez zavarta meg a múlt évi győztes Rendőr-főkapitányság csapatát (no meg a jeges út, ködös idő), hogy késve érkezett a tornára: az első mérkőzésről lemaradt! A fair play hamar megmutatkozott, melyet a Bv-sek mutattak be: annak ellenére, hogy a rendőri késés miatt a mérkőzés 3;0-s eredménnyel övék lett volna a későbbiekben a mérkőzést lejátszották! Nem mellesleg a csata döntetlen eredménnyel zárult.
     A mérkőzések sportszerű, de férfias küzdelmet hoztak, szerencsére sérülés nélkül. Voltak gólgazdag találkozók (szerencsére ebből volt több) és csak egy meccsen volt egyetlen gól!


     Szóval a kicsi, de annál lelkesebb szurkolósereg izgalmas mérkőzéseket láthatott. Az már jól látszik az eltelt közel két évtized végén, hogy eredményt csak a létszámában megújult, megfiatalodott csapat tud elérni. Hiába az évek senki felett nem múlnak el nyomtalanul…
     Miér is volt jégtörés? Az elmúlt négy évben minden alkalommal kupagyőztes (!) Rendőrök még a dobogóra sem kerültek fel! A nehéz gazdasági körülmények miatt a gyermekprogramok elmaradtak, most a labda volt nemcsak a középpontban, de a széleken is. Jövőre, a jubileumi tornán reméljük, visszatérünk a gyökerekhez…

     A végeredmény:  1.    NAV Vám és Pénzügyőri igazgatóság
                                 2.    BKM Ügyvédi Kamara
                                 3.    Ügyrend /Ügyészek-rendőrök vegyes csapata/
                                 4.    BKM Rendőr-főkapitányság
                                 5.    BKM BV Intézet
                                 6.    Kecskeméti Törvényszék


     A torna gólkirálya:                            Ámann Krisztián (NAV)
     A torna legjobb kapusa:                   BEKE Norbert (BV)
     A torna legjobb mezőnyjátékosa:    Marosvölgyi Attila (NAV)
     A torna legsportszerűbb csapata:    BV Intézet (a fent leírtak miatt)

     Köszönet a BKM Ügyvédi Kamarának a lebonyolításhoz nyújtott anyagi támogatásért!

     Dr Varga Tibor

Kezdőoldal »

© Csiga61, 2011